« Fitnessbloggen

- hela vägen inifrån och ut

Testosterontillskott för kvinnor

Testosteron är ett hormon som oftast förknippas med män, men det spelar också en viktig roll i kvinnors hälsa. Även om kvinnor har lägre nivåer av testosteron än män, kan bristen ge allvarliga setbacks för välbefinnandet. I vissa fall kan ett testosterontillskott göra under - tro mig, jag vet.

Jag drabbades själv av en mängd otrevliga symptom. Ständigt trött och omotiverad, svårt att bygga muskler trots mycket träning och optimerad kost. Värst av allt var dock den låga libidon - jag hade ingen sexlust. Det tog många år innan jag insåg att det kunde ha med hormonerna att göra och jag blev mäkta chockad när jag insåg att det nog handlade om testosteronbrist.

Symptom på testosteronsbrist

Här lista jag de vanligaste symptomen när en kvinna har nedsatt testosteronproduktion:

  • Ökad Energi och Motivation: Testosteron kan hjälpa till att öka energinivåerna hos kvinnor. Det kan bidra till att bekämpa trötthet och ge mer motivation för fysisk aktivitet och träning.
  • Muskeltillväxt och Fettförbränning: Testosteron kan hjälpa till att öka muskelmassan och minska fettansamlingen. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för kvinnor som vill förbättra sin kroppssammansättning.
  • Sexuell Lust: Testosteron spelar en viktig roll i sexuell lust och upphetsning hos kvinnor. Ett bristande intresse för sex kan vara kopplat till låga nivåer av detta hormon.
  • Benskörhet: Testosteron kan bidra till att förhindra benskörhet och främja benhälsa hos kvinnor genom att öka bentätheten.
  • Mentalt Välbefinnande: För kvinnor med låga testosteronnivåer kan tillskott hjälpa till att förbättra det mentala välbefinnandet, inklusive sinnesstämning och kognitiv funktion.

Det är dock viktigt att tillägga att testosterontillskott inte är lämpliga för alla kvinnor. Innan man överväger sådana tillskott bör man konsultera en läkare för att fastställa testosteronnivåerna och avgöra om det är nödvändigt. Överskott av testosteron kan ha negativa biverkningar, inklusive förändringar i röstläget och ansiktsbehåring (huvva!)

13 Sep 2023