« Fitnessbloggen

- hela vägen inifrån och ut

Handledslindor när du styrketränar

Varför använder man handledslindor egentligen? Blir man svagare eller starkare om man använder dem eller spelar det ingen roll? Personligen använder jag två olika typer av handledslindor. En är mjuk och relativt kort och en är lite styvare i materialet och det är den sistnämnda jag använder mest när jag kör bänkpress. 

Syftet med handledslindor

När man tränat ett tag kommer man att märka att man blir starkare men att man samtidigt börjar få värk i handleder. Det kan bero på olika orsaker:

  • Dorsalflekterad handled - handleden böjs bakåt för mycket. Det kommer sig av att du har skivstången för långt bak i handflatan. När skivstången är tung ger det mer stabilitet än en rak handled men kan ge smärta.
  • Stela handleder - Många av oss glömmer av att öva upp flexibiliteten i handlederna och stela handleder vid styrketräning är ett recept för smärta. Träna upp rörligheten genom att knäppa händerna och sedan rotera handlederna fram och tillbaka. 

Handledslindor hjälper till att stabilisera och avlasta handlederna och det i sin tur gör att du kan träna bättre. Se bara till att linda rätt - cirka en cm upp på handen är bäst för mig, det ger bäst stadga tycker jag men du får själv prova dig fram.

Tänk bara på att vissa handledslindor inte får användas vid tävling. Men du kan fortfarande hitta bra lindor som du kan träna med. Men vilka är bäst? Enligt bästaprodukterna.com toppar GASP ligan men även TITAN och Gorilla får bra betyg. Mina lindor är TITAN och GASP där den först nämnda är godkänd vid tävlingar. 

21 Dec 2022