« Fitnessbloggen

- hela vägen inifrån och ut

Är yoga rätt för dig?

Yoga är inte på något sätt exklusivt – att utöva yoga kan alla göra för det spelar ingen roll hur gammal du är, hur mycket du väger, vad du jobbar med, var du bor eller vilken religion du utövar. Yoga är tillgängligt för nästan alla. Det kan vara om du har en medicinsk åkomma som du  inte ska göra vissa saker. Du som gillar att röra på dig mycket och vill lära känna din kropp, för dig är yoga perfekt. Tränar du annat med, som fitness så testa gärna kosttillskott från Fitline, läs mer om det på fitline-fitness.se.

Vilken är den bästa yogan för nybörjare?

Om du är ur form eller extremt oflexibel rekommenderar jag att du börjar med en försiktig träning tills du har byggt upp styrkan och flexibiliteten för mer utmanande sekvenser. Om du är en relativt vältränad och flexibel person bör du kunna hoppa direkt in i en vanlig hathayogaklass. När du väl är bekant med de grundläggande ställningarna kan du utforska en vinyasa- eller flödesklass.

Jag rekommenderar att du undviker Ashtanga, Bikram eller hotyoga tills du har byggt upp lite fysisk styrka och uthållighet. Det är alltid bäst att vara försiktig och säker och närma sig yogan långsamt och försiktigt. Det bästa sättet att veta om yoga är något för dig är att prova!

Din första yogaträning

Jag rekommenderar att du börjar med ett kort och rakt yogapass och sakta bygger upp därifrån. När du väl känner dig bekväm med några grundläggande yogaställningar för nybörjare kan du integrera dem i en sekvens och fortsätta att lägga till mer utmanande poser. Se till att du lär dig och följer de väsentliga komponenterna i en yogaövning: andning, meditation, avsikt, asanas och avslappning.

23 Nov 2022