« Fitnessbloggen

- hela vägen inifrån och ut

Lider du av Hallux valgus?

En väldigt vanlig fotåkomma det är Hallux valgus. Det hela handlar om att då är stortån på foten snedställd. Änden på stortån trycks mot den andra tån och ibland kan de även ligga omlott, att den andra tån ligger lite ovanpå stortån. Samtidigt så blir den led som finns mellan första mellanfotsbenet och stortån vinklad inåt. När man har detta, så kan det göra ont och då kan det vara bra med hjälpmedel mot detta. Du kan klicka här för att hitta bra Hallux valgus hjälpmedel. 

Varför får man Hallux valgus?

Orsakerna bakom är inte helt kända. En vanlig sak som ofta får skulden är att man haft på sig allt för smala och trånga skor, men man vet inte om detta är enda orsaken. Dock är det vanligt att kvinnor är de som drabbas och barfota folk, de drabbas aldrig!

Det finns dock en viss ärftlighet och det kan hos barn och tonåringar förekomma det som kallas för juvenil hallux valgus. 

Går det att behandla?

Om du nyss fått besvär eller har lindriga besvär så kan det behandlas. Det med breda och mjuka skor samt en främre pelott för att försöka bygga upp det främre fotvalvet. Det kan även lindra med att ha ett skumplastinlägg med hål för det mest ömmaste stället, samt inflammationshämmande medel.

Om det är ett uttalat besvär så kan det bli en operation och det först om inget annat har hjälpt. Det finns dock många operationer, så det bästa är att ta kontakt med en läkare. 

15 Nov 2022